Marinimie
de Emil Garleanu
In revarsat de zori, pe balta, lumina face minuni. Pe fata apei sclipesc, ici, sfarmaturi de oglinzi, colo, placi de otel; comori de galbeni intre trestii. in nuferi, ca-n niste potire plutitoare, curg raze de aur. Un colb de argint da stralucire stufarisului. Peste tot liniste neclintita, de rai.
Cocostarcul s-a sculat cu noaptea-n cap. A intrat in balta. Pe picioarele lungi, subtiri ca niste lujere, trupul lui se leagana agale. Din cand in cand isi uda pliscul; uneori se opreste de se uita, ispititor, in fundul apei, ca si cum ar fi dat peste ceva ce cauta de mult. E racoare, si racoarea il incanta. Nu simte nici o alta dorinta decat sa-si scalde picioarele in unda rece, care-i trimite fiori pana subt aripi.
Deodata se opreste; incordeaza gatul si priveste. Pe frunza unui nufar o broscuta se bucura si ea de frumusetea si racoarea diminetii. Cand l-a vazut, biata broscuta a incremenit pe piciorusele de dinapoi; cu ochii mari deschisi cata la cumplitul dusman. In spaima ei il vede urias, cu capul atingand cerul, cu pliscul lung, larg, sa soarba dintr-o data balta si, dimpreuna cu balta, pe ea. Inima i s-a oprit.
isi asteapta sfarsitul.
Cocostarcul o vede si intelege. Dar dimineata e marinimos. s-apoi i se pare atat de mica, atat de neinsemnata aceasta vietate a baltii, ca de la o vreme parca o pierde din ochi in fundul apei si nici n-o mai zareste. Ridica piciorul, o paseste dispretuitor, si trece, maret, mai departe.
Broscutei nu-i vine sa creada. Mai sta asa cateva clipe. Apoi, de bucurie, sare pe o alta frunza; si-ntr-un avant de recunostinta, ea, cea dintai, taie tacerea diminetii:
- Oaac!
(1910)
Marinimie
Aceasta pagina a fost accesata de 8241 ori.
Biografie
- Primii ani
- Copilaria
- Adolescenta
- Tineretea
- Debutul literar
- Debutul editorial
- Maturitate
- Ultimii ani
- Sfarsitul
Opera
- 1877.Schite din razboi (1908)
- Amintiri
- Audiobook
- Batranii -schite din viata boierilor moldoveni (1905)
- Cea dintai durere (1907)
- Citate
- Critica
- Din lumea celor care nu cuvanta (1910)
- Epigrame
- Intr-o noapte de mai (1908)
- Nucul lui Odobac (1910)
- Poezii
- Punga (1909)
- Regizor
- Scenarist
- Schite
- Schite si nuvele
- Traduceri
- Trei vedenii (1910)
- Visul lui Pillat (1915)
- Volume
- Volume postume