Intr-un colt de biserica...
de Emil Garleanu
Toti s-au dus; - care au murit, care s-au imprastiat, pe unde norocul sau nenorocul i-au manat. Si, odata cu stapanii, si viata de pe mosie s-a stins. Casele si-au patat peretii de pecinginea ruinii; pe scari s-a prins muschiu; langa temelie cresc ciupercile; in geamuri bat, a pustiu degetele moi ale vantului calator. Dinauntru nimeni nu raspunde!
Mai la o parte, in marginea livezii, bisericuta unde se-nchinau ai casei se macina in uitare. Dranita acoperisului s-a desfacut - bucatile au zburat departe si-au cazut poi, la pamant, ca niste paseri ranite. Crucea s-a aplecat intro parte, apasand parca si clopotnita sub greutatea ei. Usa zavorata nu da pas nimanui sa calce pragul. Dar prin ferestrele sparte ploaia si viscolul se napustesc cu suieraturi, cu hohote nebune, clatinand policandrul din mijloc. Catapeteasma geme sub loviturile lor; zugraveala sfintilor se sterge; auriturile se faramitesc ca miezul uscat de paine.
Numai intr-un colt a ramas, neatinsa, atarnata acolo sus, de catre maini smerite, o iconita: Maica Doomnului cu Isus in brate. Pe fereastra din fata soarele patrunde, in zilele frumoase, si chipul Sfintei Marii parca traieste si buzele copilului pare ca zambesc.
Dar vremea nu cruta nici pe aceasta din urma fereastra: geamurile cad, ploaia bate pana in coltul ce adaposteste icoana, iar pe fata Maicii Domnului picaturile de ploaie se scurg ca niste lacrimi, deasupra parului balan al copilului nevinovat.
Si atunci singura scanteie de viata din acest lacas al uitarii, un paianjen s-a scoborat incet-incet, din ungherul intunecat si a inceput sa-si tese, rabdator, panza de jur-imprejurul iconitei, pana ce a acoperit-o. Si, cand batea soarele, panza parea o broderie maiastra de aur; iar cand ploua, se pareau margaritare cusute pe ea. Iar, uneori, cand adieri desmierdatoare atingeau tesatura stravezie, parea ca iarasi rasuflarea calda a copilului o salta usor.
(1910)
Intr-un colt de biserica...
Aceasta pagina a fost accesata de 3106 ori.
Biografie
- Primii ani
- Copilaria
- Adolescenta
- Tineretea
- Debutul literar
- Debutul editorial
- Maturitate
- Ultimii ani
- Sfarsitul
Opera
- 1877.Schite din razboi (1908)
- Amintiri
- Audiobook
- Batranii -schite din viata boierilor moldoveni (1905)
- Cea dintai durere (1907)
- Citate
- Critica
- Din lumea celor care nu cuvanta (1910)
- Epigrame
- Intr-o noapte de mai (1908)
- Nucul lui Odobac (1910)
- Poezii
- Punga (1909)
- Regizor
- Scenarist
- Schite
- Schite si nuvele
- Traduceri
- Trei vedenii (1910)
- Visul lui Pillat (1915)
- Volume
- Volume postume